
 

Durable Medical Equipment FAQs 

Q: How do we know which codes require authorization? 

A: You can view this on the Medicaid Fee Schedule under indicators: 

• https://wyomingmedicaid.com/portal/fee-schedules 
• Example (below) 

 

Q: As a DME Provider, would it be appropriate to populate our organization's info in both 
the Ordering and Treating Provider fields? 

A: The ordering provider should be the physician or health practitioner that ordered the 
DME you are supplying. 

Q: Are retro cases allowed for DME reviews?  

A: Requests should be made in advance. Retro cases are only allowed in specific 
circumstances such as retroactive eligibility. You can find the retroactive policy in the 
provider manual.  CMS 1500 manual Section 3.2.2.2, Section 6.19.1 or Section 6.2. 

Q: Where can we find the Durable Medical Equipment (DME) manual?  

A: You can find this manual in multiple locations: 

• DME Manual and Bulletins | Serving Wyoming Medicaid Providers and Members 
• https://wymedicaid.telligen.com/document-library/ 

Q: How should I input units into my request? 

A: Be sure to list the total number of units you are requesting for a specific durable 
medical equipment code. Telligen will not calculate the units for you. For the date span 
of the request, you will want to list the total number of units you plan to use.  

Q: When using a miscellaneous code how should I convey all the items and units 
needed?  

A: When using a miscellaneous code, you will only want to list the code one time. The 
units for the miscellaneous code should have the total number of units for all items being 
requested. Then in the NOS description, you will list out all items and the number of units 
per item so the reviewer can see the breakdown. Please reference slide 38 from our 
Durable medical equipment slide deck.  

 

 

https://wyomingmedicaid.com/portal/fee-schedules
https://wyomingmedicaid.com/portal/Provider-Manuals-and-Bulletins/DME-Manual-and-Bulletins
https://wymedicaid.telligen.com/document-library/


 

Durable Medical Equipment FAQs 

Q: Do I need a modifier on all claims? 

A: For purchase or rental, a modifier of NU (new/purchase) or RR (rental) should be used 
on all claims.  Before billing a code, make sure to check on the fee schedule to determine 
if the code is purchase, rental or purchase and rental.  If the code indicates that a prior 
authorization is required, make sure to indicate the correct modifier on your request and 
on your claim. 

 

 


